+420 730 513 348 | kladno@klinikamd.cz | Jsme smluvním zdravotnickým zařízením VZP, ČPZP, ZPMVČR, OZP, RBPZP

Šestero rad pro prevenci bolesti zad

Šestero rad pro prevenci bolesti zad

Bolestí zad trpí až 80 % lidí, málokdo se ovšem věnuje prevenci. Přinášíme několik rad, jak zkusit bolestem předcházet.  Důležité je ovšem vždy myslet na fakt, že bolest zad není diagnóza, ale následek některého z problémů – funkčního nebo mechanického, kterým bývá nesprávný pohyb, přetížení, nebo relaxace. Záda, respektive páteř je klíčovým místem a běžně se tak stává, že bolest není v zádech, ale přitom s nimi úzce souvisí. 

1. Dobrá kondice je základ

Není třeba vypadat jako kulturista, abychom měli pevné svaly. Zádové a břišní svaly spolu s ohebnou páteří pomáhají držet přirozené zakřivení páteře a její správnou funkcionalitu. Dobrou kondicí je tedy myšlen zdravý, přirozený a pestrý pohyb, díky kterému je rovnoměrně zatěžováno celé pohybové ústrojí do všech směrů a rozsahů, které nám tělo umožňuje.

2. Plná pohyblivost kloubů

Ať už kolena, ramena, kotníky, lokty, zápěstí nebo páteř – všechny klouby bychom měli udržovat dostatečně pohyblivé a vyhýbat se ztuhlosti a zatuhnutí tkání. Páteř potřebuje nejen protahování do předklonu ale i prohýbání do záklonu a kolenní klouby nejen pokrčovat ale i plně propínat.

3. Správná obuv

Přizpůsobujte obutí terénu. Pokud nejste zvyklí chodit po kluzkých a kamenitých cestách, uvažujte nad tím, co si před dovolenou obujete. Nelze říct, že některá obuv je špatná a jiná dobrá. Ale nutnost obutí je z hlediska prevence úrazů vhodná. I v některých turistických oblastech již dnes uvidíte cedule s nápisem, aby si lidé uvědomili, co mají na nohou, než vyrazí na danou cestu. Vzniklé pohybové obtíže nemusí být jen kvůli úrazu. Univerzální rada neexistuje, každý jsme jedinečný.

4. Práce s břemeny

Těžká břemena zvedejte vždy ze dřepu a v těsné blízkosti těla, aby zátěž nenesla pouze záda – toto je opravdu klíčové. Těžké předměty netahejte, nýbrž tlačte, aby se zádové svaly a vazy nepřepnuly. Ale nebojte se předklonů třeba pro klíče, když vám upadnou.

5. Správně seďte

V sedu trávíme mnoho času, ať už je to při práci nebo při odpočinku. Věnujte důraz vzpřímené páteři, opření o opěradlo. Při sedavém zaměstnání věnujte pozornost ergonomii, při odpočinku zas veškerou svou energii vloženou do zdravého těla nezabijte na gauči.

6. Nepřepínejte se nárazově

Respektujte nutnost postupného zatěžování těla. Při přepínání těla a kombinaci pohybů, které jsou krkolomné a ještě zátěžové, jsou bolesti zad a obtíže s páteří vyloženě nasnadě. Končetiny pravidelně protahujte a protřepte, páteř pravidelně narovnávejte, při dlouhém ohybu ji propněte do protipohybu.

Ať už máte jakkoli tělesně namáhavé zaměstnání, rodinou predispozici k pohybovým obtížím nebo čistě jen zájem o svůj zdravý pohyb, přijďte na preventivní prohlídku. S našimi fyzioterapeuty se věnujeme správnému individuálnímu nastavení pohybu tak, aby každý pacient byl schopen své tělo udržovat bez bolesti svépomocí.