+420 730 513 348 | kladno@klinikamd.cz | Jsme smluvním zdravotnickým zařízením VZP, ČPZP, ZPMVČR, OZP, RBPZP

Ohnutý a napřímený sportovec

Ohnutý a napřímený sportovec

Ohnutý a napřímený sportovec
Nechá se sportovec narovnat?

Do ordinací nám pravidelně přichází sportovci s bolavými zády, rameny a krkem. Některým se třeba hůře dýchá, jiní mají mírné, ale zato nepříjemné bolesti hlavy. Naše terapie často začíná tím, že sportovce narovnáme nebo mu dáme za záda opěrku, aby seděl vzpřímeně. Často je tento náš počin doprovázen nechápavým pohledem s otázkou, zda právě tohle jim má od obtíží pomoct. 

Sportovci jsou zvyklí na dřinu při náročných trénincích. Proto musí odpočívat a regenerovat. Pokud ovšem tělo na několik hodin uloží do křesla k videohrám nebo televizi, ony nepříjemné bolesti zad a hlavy si mohou jednoduše vytvořit. 
Stejně tak tomu jdou naproti sportovci odpočívající vleže na zádech s podloženou hlavou a notebookem na břiše.

Není nic snazšího než měnit polohy při regeneraci, anebo sedět s opěrkou tak, abychom v ochablém sedu naše tělo pouze nezavěsili do vazů a ohnutí nečekali, kdo nám pak pomůže se narovnat. Ano, umíme doprovázet pacienty při cvičení a můžeme některé cviky korigovat. Ale je nutné si uvědomit i souvislosti z průběhu dne a vnímat polohy a pozice, kdy nesportujeme a necvičíme.

Sportovci vrcholoví (i ti rekreační) by měli mít držení těla, které je znatelně lepší než u jiných profesí. Tím se vracíme k článku "Nezabij to večer gaučem". Když se chci zbavit běžných bolestí těla, musím za své tělo převzít zodpovědnost.

Proto se nedivme, když první, čeho se od nás v ordinaci pacienti dočkají, je korekce sedu a držení těla. Je to podstatnější, než se zdá.