+420 730 513 348 | kladno@klinikamd.cz | Jsme smluvním zdravotnickým zařízením VZP, ČPZP, ZPMVČR, OZP, RBPZP

Vymknutý kotník - jak postupovat?

Vymknutý kotník - jak postupovat?

Výron kotníku může vzniknout velmi jednoduše a přinést značnou bolest – stačí jeden krok do výmolu, uklouznutí po vlhkém povrchu nebo zaškobrtnutí a je to. Pro případy, že se nacházíte mimo civilizaci či signál, pro vás připravila garantka naší kliniky, Eva Nováková, Dip. MDT, rámcové doporučení dalšího postupu.

Pokud i přes okamžitý otok tedy velkou bouli kolem kotníku je možné na nohu mírně došlápnout, pak se s dopomocí kamaráda nebo uschlé větve (kterou použijete jako hůl či berli) můžete dostat k autu, domů, zkrátka do civilizace.

Je-li v okolí chladná voda, můžete ihned kotník obvázat a mírné stáhnout studeným obkladem například z trička či kapesníku. Kompresy je však nutné i mírně uvolňovat při bolestech či pocitech "odkrvení" prstů.

Když dorazíte domů a v kotníku nepulzuje ostrá bolest, v klidu se bolest snižuje a máte-li daleko k lékaři, začněte postupovat dle protokolu "Peace&Love". Nohu mějte mírně staženou bandáží, položenou výše než sedíte, aby se otok stále nezvětšoval svěšením nohy.

Ať už držíte kotník ve fixaci obvazem či nikoli (pokud je otok natolik velký, že je kotník fixován otokem samotným), a stav se stále zklidňuje, zkuste druhý až třetí den zkoušet kroky po rovném povrchu, tedy krátkou chůzi, při které se objeví minimální a ihned odeznívající bolest.

Jakmile se posadíte a otok se již několika kroky nezvyšuje, pak se tato malá zátěž může dle tolerance zkoušet i několikrát za den. Opět míra bolesti, která se již nezvyšuje, a mírný objem otoku je vodítkem, že kotník léčíte správně. 
Cca do dvou týdnů byste měli mít kotník nejméně o dvě třetiny tenčí (tedy mnohem méně oteklý), a být schopni krátkých typů chůze po rovných plochách. Dle tolerance lze trénovat i chůzi po schodech. Tento režim by měl být vhodný pouze tam, kde se den po dni kotník uzdravuje (mizí původní promodralé, či žluté zabarvení), otok je každé ráno významně menší. Večer může být obvykle otok větší podle míry zátěže přes den. Bolest nepulzuje, začíná být nižší a tupější a původní neschopnost se o nohu opřít se zlepšuje a kroky se dělají snadněji. Pak lze cca do týdne s kotníkem hýbat - přitáhnout a protáhnout špičku. Ale pokud tomu tak není, pak je vhodné dojít za fyzioterapeutem a poradit se, jak kotník lépe rozcvičit.
Pokud ale máte po vymknutí kotníku stav znemožňující chůzi, či jakékoliv zatížení nohy a tento stav se vyvíjí a zhoršuje, pak je nutné zařídit odvoz k lékaři a stav léčit dle vyšetření.

Dále k prevenci vymknutého kotníku viz https://jakubhemr.cz/vyvrtnuty-kotnik-cviky/