+420 730 513 348 | kladno@klinikamd.cz | Jsme smluvním zdravotnickým zařízením VZP, ČPZP, ZPMVČR, OZP, RBPZP

Mohou roušky za bolesti krční páteře?

Mohou roušky za bolesti krční páteře?

V době, kdy jsme nuceni dodržovat zvýšená hygienická opatření, která pro většinu z nás znamenají nošení roušky a dezinfikování rukou, se stále v ordinacích setkáváme s pacienty s bolestmi krční páteře nebo hlavy. Můžeme mezi těmito dvěma oblastmi najít souvislost?

Nošení roušky má jednoznačně vliv na postavení naší hlavy a postavení krční páteře. A to hned z několika důvodů. Jedním z nich je to, že při nošení roušky často pohyby krční páteře a hlavy nevyužíváme v plném rozsahu pohybu a tím pádem může dojít k "zatuhnutí" kloubů páteře. Často jsme nuceni nosit roušky, které zcela nesedí našemu typu obličeje. Okraje roušky při pohledu dolů (např. psaní na klávesnici, čtení, sledování terénu při chůzi) mohou dráždit oblast očí a krku nebo přes ně nevidíme. Proto využíváme místo předklonu jiné strategie pohybů. Předsouváme hlavu dopředu před tělo nebo využíváme pohybů brady k udržení roušky na správném místě. Některé typy roušek mohou také tahat za uši a tím přispívat k přetížení svalů v oblasti hlavy, čelistního kloubu a krční páteře a vést až k jejich bolestem.

Co s tím?

Pokud to jde, upravte roušku tak, aby co nejvíce vyhovovala vašemu typu obličeje. A to nejen v neutrální poloze hlavy, ale i při ostatních pohybech jako je předklon nebo třeba rotace.
Procvičujte krční páteř. A to hlavně do směrů, které s rouškou nemůžete pohodlně dělat, resp. do opačných směrů, než do kterých vás rouška nyní nutí častěji. Nejčastěji nás rouška nutí k předsouvání hlavy před tělo a vystrkování brady (obrázek 1.). Proto je pro nás dobré procvičovat během dne opačný pohyb, kdy se hlavu snažíme zastrkovat dozadu za tělo a bradu přibližovat co nejvíce ke krku (obrázek 2).

Obrázek 1

Obrázek 2

Obrázek 2b